Τετάρτη , 5 Οκτωβρίου 2022
Απώλεια κιλών εγκυμοσύνης. Προσωπική εμπειρία!

Απώλεια κιλών εγκυμοσύνης. Προσωπική εμπειρία!

PenΗ απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί εμάς τις γυναίκες όταν περιμένουμε παιδί. Σκεφτόμαστε πώς και αν θα καταφέρουμε να χάσουμε τα κιλά που βάζουμε κατά τη διάρκεια της κύησης!

Κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης μου, μεταξύ των πολλών σκέψεων και προβληματισμών που περνούσαν από το μυαλό μου, ήταν και αυτή της απώλειας των κιλών! Όσο προχωρούσαν οι μήνες και τα κιλά μου αυξάνονταν, τόσο ο προβληματισμός μου μεγάλωνε.

Είχα αρχίσει να ψάχνω στο διαδίκτυο συμβουλές για την απώλεια κιλών μετά τον τοκετό και συζητούσα με άλλες μανούλες, οι οποίες είχαν καταφέρει να χάσουν τα δικά τους κιλά. Συμβουλεύτηκα και μια φίλη μου διατροφολόγο πάνω σε αυτό το θέμα.

Όλες οι αλλαγές, που γίνονταν στο σώμα μου, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα και δεν ήξερα πως να το διαχειριστώ!

Κάποια στιγμή, κατάλαβα πως η αύξηση του σωματικού μου βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχε αρχίσει να μου γίνεται εμμονή. Τότε ήταν που έδωσα ένα «χαστούκι» στον εαυτό μου και μου υπενθύμισα πως όλα θα γίνουν στην ώρα που πρέπει!

Για αρχή, αποδέχτηκα το γεγονός πως είναι απόλυτα λογικό το σώμα μου να αλλάζει και αντί να εστιάζω στα κιλά και να αγχώνομαι, θα ήταν προτιμότερο να παρατηρήσω τις αλλαγές που γίνονταν στο σώμα μου και να τις καταγράψω μαζί με όλα τα συναισθήματά μου!

Μπορώ να πω πως, το να γράφω τις σκέψεις μου εκείνη την περίοδο, έπαιξε σημαντικό και πολύ θετικό ρόλο στη ψυχολογία μου!

(Αυτό το τετράδιο, το έχω ακόμα και οι τότε σημειώσεις μου έγιναν η αφορμή να γράψω αυτό το άρθρο, γιατί είμαι σίγουρη πως υπάρχουν μέλλουσες μανούλες ή λεχώνες, οι οποίες έχουν τις ίδιες σκέψεις που είχα και εγώ τότε σε ό,τι αφορά την απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης.)

Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην ασχοληθώ ξανά με αυτό το θέμα, μέχρι να έρθει η ώρα του. Μία υπόσχεση που φυσικά και κράτησα!

Το να ζήσω όλη την υπέροχη περίοδο της εγκυμοσύνης μου ήρεμη και χαρούμενη ήταν πιο σημαντικό, από το να αγχώνομαι για τα κιλά!

Η απόφαση!

Έπιασα ξανά το συγκεκριμένο θέμα, αφότου σταματήσαμε το θηλασμό με το γιο μου! Τότε ναι, είχε έρθει η ώρα να σκεφτώ και να δουλέψω πάνω στο θέμα αυτό! Ένιωθα έτοιμη, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά!

Αυτή τη φορά, όμως, είχα πιο χαλαρή διάθεση και ρυθμούς. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην με πιέσω, αντιθέτως, να δώσω χρόνο στο σώμα μου, να συνέλθει μετά από ένα τοκετό και 15 μήνες θηλασμού.

Η διαδρομή!

Στην αρχή, σκεφτόμουν, αν θα προσπαθήσω μόνη μου ή θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθώ σε διατροφολόγο! Αποφάσισα να ξεκινήσω μόνη μου και είπα πως, αν διαπίστωνα στην πορεία πως θέλω βοήθεια, θα απευθυνόμουν σε ειδικό.

Αρχικά, έβλεπα τα κιλά μου και σκεφτόμουν «πώς γίνεται να φτάσω στο αποτέλεσμα που θέλω; Μακρύς ο δρόμος και σίγουρα δεν θα ήταν εύκολο να χάσω 24 κιλά». Μου φαινόταν «βουνό»! Έτσι, έβαλα μικρότερο στόχο, να χάνω 1 κιλό το μήνα και αν μπορούσα περισσότερα καλώς, αν όχι, πάλι καλώς! Μου φαινόταν πιο εφικτό να προσπαθώ για το καλύτερο θέτοντας μικρότερο στόχο!

Τι έκανα;

  • Σταμάτησα να τρώω ανθυγιεινά!

  • Μείωσα την ποσότητα του ψωμιού και του αλατιού που κατανάλωνα ημερησίως!

  • Συνέχισα να γυμνάζομαι, περπατούσα καθημερινά. Το είχα συνδυάσει με τις βόλτες που έβγαινα με το γιο μου και τον άντρα μου!

  • Έβαλα το νερό στη ζωή μου, καθώς είμαι από τους ανθρώπους που, δυστυχώς, δεν πίνω πολύ νερό. Τότε είχα αυξήσει κατά πολύ την ημερήσια κατανάλωση νερού!

Δεν στέρησα τίποτα από τον εαυτό μου! Όταν ήθελα να φάω γλυκό, απλά έτρωγα. Όταν ήθελα να πιώ ένα αναψυκτικό, απλά έπινα.

Προσπαθούσα να ελέγξω τις ποσότητες που έτρωγα, χωρίς να στερηθώ και χωρίς να πεινάσω!

Όταν άρχισαν να μειώνονται τα κιλά μου έπαιρνα δύναμη για να συνεχίσω την προσπάθειά μου, μέχρι να φτάσω στο τελικό στόχο που είχα θέσει!

Το αποτέλεσμα!

Μετά από πολλούς πειρασμούς και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, υπομονή και επιμονή, κατάφερα να πετύχω το στόχο μου!

Σε ενάμιση χρόνο είχα χάσει και τα 24 κιλά που είχα βάλει.

Μετά από πολλούς μήνες, κοιτάζοντας τον καθρέφτη μου, δεν με ένοιαζε να δω το σώμα μου! Πλέον, κοιτούσα τα μάτια μου και ένιωθα γεμάτη υπερηφάνεια για τον εαυτό μου! Είχα κρατήσει την υπόσχεση που μου είχα δώσει! Είχα πιστέψει στον εαυτό μου και είχα καταφέρει να φτάσω το στόχο μου!

Αγαπημένες μου μανούλες και μέλλουσες μανούλες, να είστε σίγουρες πως, αν θέλετε να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης σας, μπορείτε!

Μην σας παίρνει από κάτω! Κάντε μία συζήτηση με τον εαυτό σας, αποδεχτείτε το σώμα σας και αγαπήστε όλες τις αλλαγές που γίνονται σε αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης! Δώστε χρόνο στον εαυτό σας, και το κυριότερο, βάλτε προτεραιότητες!

  • Ζήστε το κάθε δευτερόλεπτο της εγκυμοσύνης σας!

  • Απολαύστε το κάθε λεπτό με το μωράκι σας!

Να είστε σίγουρες πως τα κιλά θα φύγουν. Οι στιγμές είναι εκείνες που μείνουν!

Να είστε ήρεμες και χαρούμενες! Ό,τι θέλετε να αλλάξετε πάνω σας, να το κάνετε για εσάς! Όταν εσείς θα το θέλετε και θα νιώθετε έτοιμες, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά! 

Απώλεια κιλών εγκυμοσύνης και ο ρόλος των ανθρώπων που μας περιβάλλουν! 

Η ψυχολογία μας είναι το άλφα και το ωμέγα σε ό, τι θέλουμε να πετύχουμε! Πολύ σημαντικό ρόλο για την καλή ψυχολογία της εγκυμονούσας και για της λεχώνας παίζει η ψυχολογική ενθάρρυνση τόσο από την πλευρά του συζύγου όσο από αυτήν του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος. Ο σύζυγος πρέπει να είναι δίπλα στη γυναίκα, να τη στηρίζει και να της υπενθυμίζει πόσο την αγαπάει και την θέλει! 

Είναι σημαντικό, ο σύζυγός να κρατάει το χέρι της γυναίκας του και να την κάνει να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά. Γιατί κανένας άντρας δεν πρέπει να ξεχνάει πως τα κιλά της εγκυμοσύνης είναι το αποτέλεσμα μίας ανθρώπινης ζωής, αυτή του παιδιού τους! 

Εσείς ξέρετε το σώμα σας καλύτερα από τον καθένα!

Να σημειώσω πως, όσα αναφέρω σε αυτό το άρθρο, είναι καθαρά η προσωπική μου εμπειρία! Δεν έχω σκοπό να αντικαταστήσω τις πολύτιμες συμβουλές των ειδικών. Δεν είμαι ούτε γιατρός, ούτε διατροφολόγος! Είμαι, όμως, μια περήφανη μαμά ενός υπέροχου πλάσματος!

Διαβάστε επίσης:  Μπορώ να γυμναστώ αμέσως μετά τον τοκετό;

 

 

Σύνταξη και Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια και παιδιά. Θαύμαζα τους γονείς μου και την σχέση τους. …

Μικρές ‘αθώες’ φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μικρές «αθώες» φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μανούλα μου / Μπαμπάκα μου, Ξέρω ότι, όταν ήσουν παιδί άκουγες συνέχεια τέτοιες μικρές φρασούλες: …

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο, ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού! Ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας! Φέτος, ήταν η πρώτη …

Η δασκάλα στον παιδικό σταθμό, είναι κάτι σαν «μαμά»

Αυτό το επάγγελμα για να το κάνεις πρώτα πρέπει να βρεις και να αγαπήσεις την …