Τρίτη , 9 Αυγούστου 2022
Αγάπησε τον εαυτό σου: χρειάζεται απλά να εξασκηθείς

Αγάπησε τον εαυτό σου: χρειάζεται απλά να εξασκηθείς

Pen“Αγάπησε τον εαυτό σου”: βιβλία, άρθρα, διαλέξεις, συνεδρίες με ψυχολόγους, ομαδικές και ατομικές θεραπείες για να κάνεις αυτό που φαίνεται προφανές. Να αγαπήσεις τον εαυτό σου όπως πραγματικά είναι, να υποστηρίξεις τα θέλω του και να “θρέψεις” τις ανάγκες του.

Θέλεις να σου πω όμως ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτή την πορεία; Το να θεωρείς τον Εαυτό σου σαν κάτι που πρέπει να το αγαπήσεις Εσύ! Τι είναι όμως το “Εσύ” και τι ο “Εαυτός” σου;

Ο Εαυτός είσαι εσύ, το Εγώ σου είναι κατασκευασμένο.

Μία από τις βαθύτερες αιτίες δυστυχίας στον σύγχρονο κόσμο είναι η ταύτιση του Εαυτού- που είναι αυτό που είμαστε- με το Εγώ, το σύστημα: μυαλό-σώμα τα οποία είναι διαδικασίες και άρα κάτι συνεχώς μεταβαλλόμενο.

Εσύ δεν είσαι οι σκέψεις σου, που μπορεί να είναι όμορφες ή άσχημες, αισιόδοξες ή απαισιόδοξες. Εσύ δεν είσαι το σώμα σου, που μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο λεπτό, νεότερο ή μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτά είναι αποτέλεσμα διαδικασιών που δεν σταματούν ποτέ. Εσύ δεν είσαι επίσης όλα όσα έχεις καταφέρει ή έχεις συσσωρεύσει στη ζωή σου. Δεν είσαι ούτε οι ρόλοι σου. Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία της ταυτότητάς σου, στοιχεία δηλαδή που τόσα χρόνια έμαθες ότι απαρτίζουν το Εγώ.

Ο εαυτός σου, όμως, είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτά.

Είναι η επίγνωση, η ύπαρξή σου όταν ο εξωτερικός και εσωτερικός θόρυβος κοπάζει, όταν ζεις την στιγμή σε πλήρη συμφωνία με αυτό που είσαι. Είναι αυτό που υπάρχει όταν ξεχνάς την ύπαρξη του κόσμου γύρω σου. Αν παρατηρήσεις, αυτές είναι οι στιγμές που νιώθεις μεγαλύτερη ολοκλήρωση και αυτό συμβαίνει γιατί βρίσκεσαι σε πλήρη αρμονία με τον Εαυτό σου!

Αξίζεις την αγάπη, απλά γιατί είσαι μοναδική: η ίδια σου η ύπαρξη είναι θαύμα από μόνη της!

Από πού προέρχονται στα αλήθεια όλες αυτές οι προσδοκίες που έχεις για εσένα;

Γιατί θέλεις να είσαι πετυχημένη ή να είσαι αποτελεσματική ή να δείχνεις όμορφη ή να συμπεριφέρεσαι με τρόπο συγκεκριμένο; Πώς διαμόρφωσες τις προσδοκίες που έχεις για το πώς “πρέπει” να είσαι και για ποιο λόγο θα πρέπει να είσαι κάτι διαφορετικό από αυτό που είσαι εσύ;

Εάν το σκεφτείς, σε βαθύτερο επίπεδο είναι επειδή έτσι θεωρείς ότι θα κερδίσεις την αγάπη των άλλων. Όταν γεννήθηκες σε αγαπούσαν απλά γιατί ήρθες στη ζωή.  Έμαθες να συναρτάς το ότι αξίζεις να αγαπηθείς με τα στοιχεία που αποτελούν την ταυτότητά  σου στην πορεία μεγαλώνοντας.

Γράψε σε ένα χαρτί όλα αυτά που “θα πρέπει” να είσαι ή να καταφέρεις και δίπλα από κάθε ένα από αυτά, τον λόγο που τα θεωρείς απαραίτητα. Τι παρατηρείς; Από πού έχουν επηρεαστεί οι προσδοκίες σου;

Μην λειτουργείς ενοχικά!

  • “Θα πρέπει να μην πηγαίνει κάτι καλά με εμένα ώστε να μην αγαπώ τον εαυτό μου”.
  • Είμαι τόσο δυστυχισμένη γιατί δεν αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά”.
  • “Δεν μπορώ ή δεν ξέρω πώς να αγαπήσω τον εαυτό μου”.

Σου ακούγονται σαν κάτι που μπορεί να έχεις πει στον εαυτό σου;

Η επιταγή “αγάπησε τον εαυτό σου” μπορεί να λειτουργήσει ενοχικά.

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις άσχημα, θύμισε στον εαυτό σου ότι δεν είχες έως τώρα την πολυτέλεια να εξασκήσεις αυτή την ικανότητα της αγάπης προς τον εαυτό αρκετά. Μπορείς να διαλέξεις να κοιτάξεις την ιστορία της ζωής σου από όταν γεννήθηκες έως σήμερα με αγάπη, συμπόνοια και κατανόηση. Δες το λοιπόν σαν μία διαδικασία που προσθέτεις κάτι στη ζωή σου, με ενθουσιασμό και όχι από θέση ανεπάρκειας ή κριτικής.

Μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου από ενοχές για τους άλλους.

Αυτό είναι ένα μάθημα που μου πήρε πολλά χρόνια για να μάθω πραγματικά. Δεν ευθύνομαι εγώ για τα συναισθήματα των άλλων. Ανάμεσα στις δικές μου πράξεις και στις αντιδράσεις των άλλων, υπάρχει χώρος. Ο χώρος αυτός είναι το νόημα που δίνουν οι ίδιοι στις πράξεις μου και αυτό αποτελεί δική τους επιλογή. Η αντίδρασή  τους και τα συναισθήματά τους είναι ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ επιλογή. Μπορεί να συμπονώ αλλά δεν αναλαμβάνω βάρος ευθύνης που δεν μου αναλογεί.

Φέρσου με ευγένεια στο σώμα σου

Το να αγαπάς τον εαυτό σου έχει να κάνει τόσο με τον τρόπο που του σκέφτεσαι και του μιλάς όσο και μικρές, καθημερινές πράξεις. Δίνεις στον εαυτό σου τον σεβασμό και την φροντίδα που θα έδινες και στα παιδιά σου; Μπορείς να ξεκινήσεις από πράγματα πολύ απλά όπως:

Συμβουλή:

Μην θέτεις υψηλούς στόχους αλλαγής καθώς σύμφωνα με έρευνες ο λόγος που παρατούν τις νέες συνήθειες οι άνθρωποι είναι οτι δεν έχουν την υπομονή να κάνουν μικρές αλλαγές. Μπορείς να ξεκινήσεις από κάτι μικρό και να προσθέτεις κάθε εβδομάδα κάτι περισσότερο. Για παράδειγμα, διάλεξε μία τροφή που θα ήθελες να μην καταναλώνεις και εξάλειψέ την από το διαιτολόγιο σου.

Μίλα με ευγένεια στον Εαυτό σου

Κατέγραψε όλα όσα πιστεύεις για εσένα σε μία λίστα. Στάσου σε έναν καθρέφτη και διάβασέ την δυνατά. Ακούγεται σαν κάτι που θα έλεγες στον καλύτερό σου φίλο; Εάν όχι, σταμάτα να είσαι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού σου! Γράψε ξανά την λίστα σου κοιτώντας τον εαυτό σου με ευγένεια και διάβαζέ την στον εαυτό σου για τις επόμενες εβδομάδες.

Αγάπησε τον Εαυτό σου: δέξου ότι είναι απλά μία επιλογή και κάνε την τώρα!

Στην πραγματικότητα το να αγαπήσεις τον εαυτό σου σημαίνει απλά να τον αποδεχτείς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να του πεις ότι δεν χρειάζεται να είναι τίποτε διαφορετικό από αυτό που είναι. Μπορείς να διαλέξεις να προσθέσεις πράγματα στην ζωή σου, ικανότητες εμπειρίες και συμπεριφορές. Αλλά είσαι αρκετή ακριβώς έτσι όπως είσαι! Ευχαρίστησε όλες τις παλαιότερές σου εκδοχές και να αγκαλιάσέ τες, είναι οι εμπειρίες και τα μαθήματα που κουβαλάς. Στάσου μπροστά στον καθρέφτη, χαμογέλασε και πες στον εαυτό σου ότι τον αγαπάς!

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Μαρία Λαζαρίδου

Like The Life Coach on Facebook  

Like Nancy’s Blog on Facebook & follow us on Instagram

Περί Μαρία Λαζαρίδου

Με λένε Μαρία και είμαι Life Coach, συγγραφέας του βιβλίου «Λεύκωμα του Μικρού Ήρωα» και καθηγήτρια. Σπουδάζω Strategic Intervention coaching στο «Hero The Mentor Academy» και NLP. Λατρεύω να βοηθάω τους ανθρώπους να ξεπερνούν τον εαυτό τους και να δημιουργούν την ζωή των ονείρων τους!

Δείτε Επίσης

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναχώρησαν από την Πάτρα γύρω στις 5.30 και αναμένονται στην Αθήνα τις …