Σάββατο , 3 Ιουνίου 2023

Κατερίνα Μονογυιού: «Οι Κυκλαδίτες είναι υπερήφανοι που έβγαλαν μια ηρωίδα σαν την Μαντώ Μαυρογένους»

Pen Συνέντευξη από την κυρία Αικατερίνη Μονογυιού, φίλες/φίλοι. Βουλευτής Κυκλάδων με την Νέα Δημοκρατία. Κατερίνα εμείς εδώ μιλάμε στον ενικό, φιλικά… Αρχικά θα μας πεις τα βασικά για σένα αγαπητή φίλη Κατερίνα, ίσως ορισμένοι αναγνώστες μας δεν τα γνωρίζουν: Καταγωγή, οικογένεια,  πολιτική, επάγγελμα, σπουδές, κλπ.

«Κατάγομαι από το όμορφο νησί των Κυκλάδων την Μύκονο. Προέρχομαι από μία μικρομεσαία οικογένεια με αρχές και αξίες. Ζώ σήμερα με τον σύζυγό μου μέσα σε μια όμορφη και αγαπημένη οικογένεια. Είμαι πτυχιούχος της σχολής Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Τ.Ε.Ι.) της Κρήτης. Τον Μάιο του 2012 η Νέα Δημοκρατία μου έκανε την τιμή να είμαι υποψήφια βουλευτής στις Κυκλάδες με πρόταση της ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων. Τον Ιανουάριο του 2015 συμμετείχα και πάλι στις εθνικές εκλογές στον νομό μου παίρνοντας τη 2η θέση σε ψήφους. Τέλος τον Ιούλιο του  2019 ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης με συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στις Κυκλάδες, όπου εξελέγην βουλευτής με 9.812 ψήφους

Η πιο φωτεινή στιγμή της μέχρι τώρα πολιτικής σου πορείας και η πιο σκοτεινή;

«Σίγουρα η πιο φωτεινή μέρα για εμένα ήταν όταν με εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μου με την ψήφο τους. Παλεύω καθημερινά με κοινοβουλευτικές δράσεις μου ώστε να τους δικαιώνω για την επιλογή τους. Μπαίνοντας στον χώρο της πολιτικής γνωρίζεις ότι θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές, ωστόσο είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και επιλέγω πάντοτε να βλέπω την φωτεινή πλευρά των πραγμάτων. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι δεν έχουμε και δύσκολες στιγμές.»

18 μήνες κυβέρνηση Ν.Δ. και Κυριάκου Κ. Μητσοτάκη. Τι μηνύματα λαμβάνεις από τον δικό σου κόσμο και τον δικό σου κοινωνικό κύκλο;

«Μέσα σε 18 μήνες η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε 3 κρίσεις: το μεταναστευτικό και την όξυνση των σχέσεων μας με την Τουρκία, την υγειονομική κρίση του κορονοϊού και την οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Οι πολίτες, όπως και ο δικός μου κόσμος, εμπιστεύονται την κυβέρνηση και αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η Ελλάδα άφησε πίσω της 4 μισή χρόνια λαϊκισμού, ακραίας πόλωσης και διχασμού. Έχουμε έναν Πρωθυπουργό και μια Κυβέρνηση που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κόσμου, που βρίσκει λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και που προχωρά το μεταρρυθμιστικό έργο της.»

katerina-monogiou-kyriakos-mhtsotakhs

Μαντώ Μαυρογένους, μια σπουδαία γυναίκα, ένας όμορφος άνθρωπος, μια μεγάλη αγωνίστρια. Από τα μέρη σου καταγωγή, οικογένεια κλπ. Πως νιώθεις ως Ελληνίδα και με καταγωγή από Κυκλάδες για αυτό το εθνικό και γυναικείο πρότυπο; Έχει παρουσιαστεί όσο πρέπει στο ελληνικό και διεθνές κοινό η δράση της ηρωίδας αυτής; 

«Η Μαντώ Μαυρογένους μια ηρωίδα της επανάστασης του 1821, ξόδεψε όλη την περιουσία της οικογένειας της για την ελευθερία της πατρίδας της. Βοηθούσε ακόμα και πολλούς ηλικιωμένους που αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Υιοθετούσε νεαρά κορίτσια, τα προίκιζε και τα πάντρευε και παρ’ όλη την εξαθλίωση της δεν έπαψε ποτέ να μεριμνά και να περιθάλπει τους αδύναμους. Αυτή ήταν η Μαντώ Μαυρογένους,  μια Ελληνίδα με καταγωγή από τον πατέρα της από το νησί της Πάρου Νικολάου Μαυρογένη και από την μητέρα της Ζαχαράτη Μπατή με καταγωγή από την Μύκονο, που εκτός της περιουσία της για τον αγώνα του έθνους έδωσε και την ίδια της τη ζωή. Εγώ προσωπικά νιώθω υπερήφανη σαν Μυκονιάτισα που η  Μαντώ Μαυρογένους κατάγεται από το νησί μου. Οι Κυκλαδίτες είναι υπερήφανοι που έβγαλαν μια ηρωίδα σαν την Μαντώ.

Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να θυμίζουμε στη νέα γενιά ότι υπάρχουν Έλληνες και Ελληνίδες που έδωσαν τα πάντα, ακόμα και την ζωή τους, για την Πατρίδα και το Έθνος.»

Πέρασαν 25 χρόνια από την νύχτα των Ιμίων. Σήμερα η Ελλάδα επέκτεινε την ΑΟΖ στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Ποιο είναι το μέλλον της Ελλάδος;

«Η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996 φέρνοντας την Ελλάδα και την Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης. Τα γεγονότα στα Ίμια κλόνισαν συθέμελα την τότε Κυβέρνηση, ειδικά μετά την υποχώρηση των Ελληνικών δυνάμεων από την περιοχή των Ιμίων και το δημόσιο ευχαριστήριο του τότε πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής. Αυτό όμως που πλήγωσε τις καρδιές όλων των Ελλήνων ήταν η υποχώρηση της Ελλάδος στην πίεση των Τούρκων και τα νεκρά μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου που κατέπεσε εκείνη τη νύχτα. Η κρίση των Ιμίων έδωσε αφορμή στην Τουρκία να θέσει ζήτημα “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδος σε αρκετά νησιά μέχρι σήμερα. Σήμερα δε, έχουμε φτάσει στο σημείο οι γείτονες να εκβιάζουν με διάφορους τρόπους και ενέργειες  την Ελλάδα που εγώ πιστεύω ότι είναι αποτέλεσμα των γεγονότων εκείνης της νύχτας.

Σήμερα το μήνυμα που στέλνει η Ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δεν υπάρχουν Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

Με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της ΑΟΖ στο Ιόνιο ως άσκηση σαφέστατου κυριαρχικού δικαιώματος που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται και παράλληλα διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων μας στην Κρήτη κι αλλού όταν το επιλέξουμε, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  από το βήμα της Βουλής. Ταυτόχρονα  η εν λόγω επέκταση συνεπάγεται και την ταυτόχρονη επέκταση του υπερκείμενου εναερίου χώρου. Η χώρα μας, όπως και κάθε χώρα, ασκεί πλήρη κυριαρχία στον εναέριο της χώρο, στα χωρικά της ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του βυθού και του υπεδάφους.»

katerina-monogiou

Μια θετική – ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο; Μετά την πανδημία ο εμβολιασμός του πληθυσμού για την προστασία του και στα νησιά μας.

«Αφήνουμε πίσω μας μια πολύ δύσκολη χρονιά. Μια χρονιά που θέλουν να ξεχάσουν όλοι. Εύχομαι το νέο έτος να μας φέρει υγεία αγάπη και κάθε καλό. Ο μαζικός εμβολιασμός είναι η ελπίδα μας για το αύριο μετά την πανδημία της covid19 σε εμάς και σε όλο τον πλανήτη. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί και παρατηρώ πως η κοινωνία ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Σε τέσσερις φάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός και στα νησιά, βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου που παρουσιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συντονισμό με το υπουργείο Υγείας και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η έναρξη του εμβολιασμού για μόνιμους κάτοικους για τα νησιά των Κυκλάδων προσδιορίζεται από τις 10 Φεβρουαρίου.

Στη φάση 1 εντάσσονται: Σύρος, Νάξος, Θήρα. Στη φάση 2 εντάσσονται: Πάρος, Άνδρος, Τήνος, Μήλος, Μύκονος. Στη φάση 3 εντάσσονται: Νησιά με πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 άτομα όπως Σίφνος, Κέα, Ίος, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αντίπαρος.  Και στη φάση 4, περιλαμβάνονται  τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων, όπως Δονούσα, Κίμωλος, Άνω Κουφονήσια, Ηρακλειά, Θηρασιά ,Σίκινος και είναι το λιγότερο που μπορούσε να κάνει η Πολιτεία για αυτούς τους ανθρώπους που υπερασπίζονται τη ζωή και την Ελλάδα σε αυτά τα μικρά νησιά.

Επίσης οι σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλλουν καθοριστικά στον τουρισμό. Είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τις Κυκλάδες όσο και για το ΑΕΠ της Ελλάδας, να δουλέψει φέτος καλά ο τουριστικός κλάδος. Έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και στην Κυβέρνηση συνολικά και είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρουμε και πάλι.»

 

H συνέντευξη δόθηκε στους: 

 

 

Διαβάστε επίσης: Ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς μιλά αποκλειστικά στο Nancy’s Blog 

 

Πηγή: offtherecordnewsgr.blogspot.com

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Π. Καναβού για υπόθεση Πάτρας: «Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση» [Συνέντευξη]

Η κα Παρασκευή Καναβού είναι 22 ετών και σπουδάζει Ρωσική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό …

Ελένη Κρεματσιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς.» [Συνέντευξη]

Ελένη Κρεμαστιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς» [Συνέντευξη]

Το Μάιο του 2019, η 24χρόνη Ερατώ Μανωλακέλλη δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, την …

Puck Redflix: Ο πεπειραμένος μουσικός καλλιτέχνης του Youtube αποκλειστικά στο Nancy’s Blog

Ο Puck Redflix, κατά κόσμο Σταμάτης Βαλλίνδρας, δραστηριοποιείται στο χώρο του YouTube εδώ και 10 …

Γ. Ν. Χαλκιδικής: Δωρεά Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης αξίας 11.000 ευρώ

Στις 29 Ιουνίου 2021, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης προέβη σε μια σημαντική δωρεά προς το …