Παρασκευή , 2 Δεκεμβρίου 2022
Βούλα Παπατσιφλικιώτη: «Τα παιδιά είναι το αύριο του κόσμου»

Βούλα Παπατσιφλικιώτη: «Τα παιδιά είναι το αύριο του κόσμου»

PenΤο Nancy’s Blog έχει τη χαρά να φιλοξενεί σε μία απολαυστική συνέντευξη την κα Βούλα Παπατσιφλικιώτη.

Λατρεύει να εξερευνά και να ταξιδεύει στον υπέροχο κόσμο των παιδιών και όχι μόνο. Παίρνει τη πένα της και χαράζει στις παιδικές ψυχές όμορφα συναισθήματα και στοχεύει στο να «μπολιάσει» μέσα τους αξίες και αρετές με τις οποίες θα μπορούν να πορευθούν στη ζωή τους! Όπως λέει και η ίδια «τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του κόσμου και χρειάζονται αλήθεια, αγάπη και σεβασμό!»

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα προτού διαβάσετε τη συνέντευξή της!

Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη! Είναι δημοσιογράφος (μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Δημοσιογραφίας F.I.J.E.T)), συγγραφέας, παιδαγωγός, δημιουργός και διαχειρίστρια της καλλιτεχνικής σελίδας Duende-Art! Είναι συνεργάτιδα της μεγαλύτερης εφημερίδας των Ελλήνων στην Αυστραλία «Νέος Κόσμος», όπου αρθρογραφεί θέματα που αφορούν τα παιδιά. Επίσης, έχει στο ιστορικό της συγγραφικά έργα, τα οποία απευθύνονται σε ενήλικες. Λατρεύει το χορό, με το οποίο ασχολείται από μικρή, την παράδοση και τη λαογραφία.

Συγγραφικά έργα!

«Μάθε τον φόβο να νικάς» (2016) εκδόσεις Δυάς εκδοτική . Επανακυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Ελκυστής!

«Ποιος αξίζει να είναι βασιλιάς» (2017) εκδόσεις Ανάτυπο

Συλλογικά έργα!

«Θέρος και θεριά» (2016) εκδόσεις Ανάτυπο

«Οδός Αμαρτίας Αριθμός 12»(2018) εκδόσεις Ανάτυπο 

Ποιο ήταν το έναυσμα της ενασχόλησή σας με τη συγγραφή;

«Σαν παιδαγωγός εκτιμώ και σέβομαι την παιδική λογοτεχνία. Πιστεύω ότι είναι ίσως η πιο σημαντική μορφή της λογοτεχνίας, γιατί απευθύνεται στα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια είμαι συνεργάτιδα της μεγαλύτερης εφημερίδας των Ελλήνων της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», όπου γράφω άρθρα σχετικά με τα παιδιά. Όταν το 2016 ετοίμαζα ένα άρθρο για τις παιδικές φοβίες, σκέφτηκα ότι ο καλύτερος τρόπος για να περάσεις ένα μήνυμα στη ψυχούλα ενός παιδιού είναι μέσα από τον κόσμο του παραμυθιού. Μέσα από την φαντασία και το νοητό ταξίδι γίνονται τα καλύτερα διδάγματα. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι στον κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας. Έγραψα το παραμύθι μου με τίτλο «Μάθε τον Φόβο να νικάς!», το οποίο επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.»

Στο βιβλίο σας «Μάθε τον φόβο να νικάς» τοποθετείτε δύο αρετές, την καλοσύνη και τη τόλμη, αλλά πρωταγωνιστεί και ο φόβος! Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς σας αναγνώστες;

«Μέσα από την ιστορία ενός παραμυθιού μεταλαμπαδεύεις σε ένα παιδί τα μηνύματα που δύσκολα οι λέξεις θα του πούνε. Στόχος μου, είναι να «μπολιάσω» τις παιδικές ψυχούλες με αξίες, αρετές, όνειρα, ελπίδα και αισιοδοξία. Απλά πράγματα, αλλά πολύτιμα για τη ζωή μας!»

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για ένα παιδί νηπιακής ηλικίας να ξεπεράσει τις φοβίες του και πώς μπορεί να συμβάλει σε αυτό ο  γονιός;

«Μέσα από τις τέχνες, δηλαδή τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και το θέατρο, μπορούμε να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τις φοβίες τους ανώδυνα και να τα βοηθήσουμε να τις ξεπεράσουν. Επίσης μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους για τις δικές μας φοβίες και πως καταφέραμε να τις νικήσουμε. Τα παιδιά χρειάζονται αλήθεια, αγάπη και σεβασμό για να αφήσουν το φόβο πίσω και να πετάξουν προς το όνειρο! Οι φόβοι αρχίζουν σταδιακά να μειώνονται όσο το παιδί αναπτύσσει τη γνωστική του ικανότητα να κατανοεί τον κόσμο και να ερμηνεύει λογικά τα φαινόμενα γύρω του. Οι περισσότεροι φόβοι είναι παροδικοί, ενώ δεν εμποδίζουν καθόλου την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού

«Είναι δυνατόν όμως ορισμένοι φόβοι να εξελιχθούν σε φοβίες, οι οποίες εκδηλώνονται με έντονο άγχος ακόμα και στην ιδέα του αντικειμένου ή της κατάστασης που φοβάται το παιδί και τα οποία προσπαθεί επίμονα να αποφύγει. Η έγκαιρη αντιμετώπιση των φοβιών είναι απαραίτητη διότι οι φοβίες, σε αντίθεση με τους φυσιολογικούς φόβους της προσχολικής ηλικίας, μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες τόσο στην καθημερινή λειτουργικότητα όσο και στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Εν κατακλείδι να μετατραπούν σε εμμονές που θα στοιχειώσουν τη ζωή του.»

«Αν η μετάβαση από τον φόβο στην κατανόηση και την αποδοχή γίνει με ομαλό και υγιή τρόπο το συναίσθημα αυτό θα είναι μια όμορφη ανάμνηση της παιδικής ηλικίας. Και ίσως μελλοντικά το παιδί που φοβόταν, να είναι ένας ενήλικας που θα βοηθήσει κάποιον άλλον να ξεπεράσει και να νικήσει τις δικές του φοβίες!»

Η πόλη στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία του βιβλίου σας ονομάζεται Felicità που στα ελληνικά σημαίνει ευτυχία! Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή αυτή;

«Η ονομασία του τόπου, όπου διαδραματίζεται η ιστορία του παραμυθιού, προέρχεται από την Ιταλική λέξη “Felicità” που σημαίνει ευτυχία. Το συναίσθημα της ευτυχίας κυριαρχεί σχεδόν σε όλους τους κατοίκους αυτής της πολιτείας. Μόνο ο φόβος, ο ένας από τους τρεις ήρωες του παραμυθιού, δεν ασπάζεται αυτό το συναίσθημα.»

Πόσο δύσκολο είναι για ένα συγγραφέα, του οποίου τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά, να δώσει μορφή στους ήρωές του με τέτοιο τρόπο ώστε οι μικροί αναγνώστες να λάβουν το μήνυμα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας; 

«Η «γέννηση», δηλαδή η δημιουργία των ηρώων είναι το πιο σπουδαίο και δύσκολο σημείο στη συγγραφή του βιβλίου. Πλάθεις από το μηδέν μορφές και χαρακτήρες που θα εξιστορήσουν και θα βιώσουν κάποια γεγονότα. Είναι η αρχή του ταξιδιού και θέλεις να έχεις ούριο άνεμο! Συνέχεια έχουν τα μηνύματα που επιθυμώ να φτάσουν στις παιδικές ψυχούλες και το παραμύθι ξεκινάει. Φυσικά, όπως και σε κάθε συγγραφική μου προσπάθεια, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι ήρωές μου.»

Όλοι γνωρίζουμε πως τα παιδιά είναι δίκαιοι και απαιτητικοί κριτές. Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει ο συγγραφέας ώστε να τα κερδίσει μέσα από τα βιβλία του;

«Tα παιδιά είναι το αύριο αυτού του κόσμου, όταν το καταλάβουμε θα μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι οι καλύτερες μέρες θα έρθουν. Οι συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας έχουμε χρέος προς τους μικρούς μας αναγνώστες να τους δείξουμε, μέσα από τις ιστορίες μας, το δρόμο για μια εξέλιξη ζωής γεμάτη με αξίες, γνώσεις και αρετές. Τα παιδιά είναι το πιο απαιτητικό και το πιο δίκαιο αναγνωστικό κοινό.»

«Όπως και να έχει, ο κόσμος του παιδιού είναι μαγικός. Ένα τους χαμόγελο και μια αγκαλιά μπορεί να διώξει μακριά την καταιγίδα της θλίψης και να γεμίσει η ψυχή σου με το ουράνιο τόξο της ελπίδας!»

Πείτε μας λίγα λόγια για το δεύτερο βιβλίο σας με τίτλο «Ποιος αξίζει να είναι βασιλιάς;»

«Μέσα στο παραμύθι αυτό, τα μηνύματα είναι δυνατά και άκρως επίκαιρα, όπως το ζήτημα της φτώχειας και του πλούτου. Καλώς ή κακώς η κοινωνία μας αλλάζει. Αρχίζει να γίνεται πολυπολιτισμική και δυστυχώς η οικονομική κρίση «τσακίζει» κάποιους ανθρώπους. Πρέπει να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας, το αύριο αυτού του τόπου, και να τους διδάξουμε τις αξίες και τις αρετές με τις οποίες πρέπει να πορευτούν. Να μάθουν να εκτιμούν τον πλούτο της σκέψης, της ψυχής και όχι της τσέπης. Ο φίλος τους να είναι άνθρωπος καρδιάς και όχι αριθμός σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μην ξεχνάμε ότι εμείς οι μεγάλοι είμαστε τα πρότυπα των μικρών παιδιών, οπότε οι αλλαγές πρέπει να ξεκινήσουν πρώτα από εμάς. Όσο και να φαίνεται δύσκολο ας βάλουμε την ανθρωπιά, τη σκέψη και τη γνώση μπροστά και όλα θα γίνουν. Με το «μαζί» και όχι το «εγώ» μπορούμε να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο!»

Εκτός από τη συγγραφή βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας, συγγράφετε και κείμενα για ενήλικες. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες ποια θα επιλέγατε και γιατί;

«Και τα δύο μονοπάτια έχουν τις δικές του προκλήσεις και την δικιά τους μαγεία.  Λατρεύω όμως πολύ τα παιδιά! Έτσι πάντα θα με κερδίζει και θα με μαγνητίζει η παιδική λογοτεχνία!»

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια, ετοιμάζεται το επόμενο βιβλίο σας; Εάν ναι, θα θέλατε να μας δώστε κάποια πληροφορία;

«Επιθυμία και στόχος μου είναι μέσα από την πένα μου να κάνω τα όνειρα, τα συναισθήματα και τη φαντασία λογοτεχνικά έργα για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες! Ελπίζω μέσα στο 2021 να κυκλοφορήσει το πρώτο μου λογοτεχνικό έργο για ενήλικες. Θα έχει άρωμα Πόλης!»

Τι θα θέλατε να πείτε σε όσους θα διαβάσουν τη συνέντευξη σας;

«Με αφορμή αυτή τη συνέντευξη θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα προς τους γονείς. Εφόσον μένουμε σπίτι είναι μια καλή ευκαιρία να περάσουμε ωραίες και δημιουργικές στιγμές μαζί με τα παιδιά μας. Αγοράζουμε βιβλία online, στηρίζουμε τα βιβλιοπωλεία μας και βάζουμε στη νέα μας ρουτίνα την ώρα του παραμυθιού σαν μια καθημερινή δραστηριότητα. Θα έρθουμε ακόμα πιο κοντά με τα παιδιά μας και θα δημιουργήσουμε μια γλυκιά ανάμνηση που ποτέ κανένας δεν θα ξεχάσει!»

Κα Παπατσιφλικιώτη το Nancy’s Blog αλλά και εγώ προσωπικά σας ευχαριστούμε θερμά για αυτή την όμορφη συνέντευξη! Σας ευχόμαστε επιτυχίες σε όλους τους τομείς, στους οποίους δραστηριοποιήστε και ευχόμαστε με το καλό να ταξιδέψει το βιβλίο που ετοιμάζετε στις καρδιές των αναγνωστών! 

Επισκεφθείτε την καλλιτεχνική σελίδα της κυρίας Βούλα Παπατσιφλικιώτη:  Duende-Art

 

 

Συνέντευξη, Σύνταξη & Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

Ελένη Κρεματσιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς.» [Συνέντευξη]

Ελένη Κρεμαστιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς» [Συνέντευξη]

Το Μάιο του 2019, η 24χρόνη Ερατώ Μανωλακέλλη δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, την …

Puck Redflix: Ο πεπειραμένος μουσικός καλλιτέχνης του Youtube αποκλειστικά στο Nancy’s Blog

Ο Puck Redflix, κατά κόσμο Σταμάτης Βαλλίνδρας, δραστηριοποιείται στο χώρο του YouTube εδώ και 10 …

Γ. Ν. Χαλκιδικής: Δωρεά Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης αξίας 11.000 ευρώ

Στις 29 Ιουνίου 2021, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης προέβη σε μια σημαντική δωρεά προς το …

525 Tailormade Wheelchairs: Η ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει αναπηρικά αμαξίδια στα μέτρα σου [Συνέντευξη]

Φαίδρος Παναγόπουλος: Η 525 φτιάχτηκε για να προσφέρει τη μέγιστη εξατομίκευση στην κατασκευή του αναπηρικού …