Ευαγγελία Τσιακίρη: «Η μητρότητα είναι το καλύτερο δώρο! Γονείς δε γεννιόμαστε, γινόμαστε!» [Συνέντευξη]

Ευαγγελία Τσιακίρη: «Η μητρότητα είναι το καλύτερο δώρο! Γονείς δε γεννιόμαστε, γινόμαστε!» [Συνέντευξη & διαγωνισμός]

PenΕυαγγελία Τσιακίρη: «Η μητρότητα είναι το καλύτερο δώρο! Γονείς δε γεννιόμαστε, γινόμαστε!» 

Ποιος είπε πως η μητρότητα είναι εύκολη υπόθεση;

Η κυρία Ευαγγελία Τσιακίρη είναι βρεφονηπιοκόμος, σύμβουλος νέων μαμάδων και συγγραφέας του βιβλίου: «Κάθε μέρα Μαμά», το οποίο μια τυχερή θα το κερδίσει εντελώς δωρεάν από την ίδια την συγγραφέα, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!

Δείτε το τέλος της συνέντευξης πώς μπορείτε να το κερδίσετε!

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μας μιλά για ένα θέμα που απασχολεί όλες τις μαμάδες, όταν έρχεται εκείνη η συγκινητική και ταυτόχρονα μελαγχολική στιγμή που συνειδητοποιείς πως το μωράκι σου μεγάλωσε και θα κάνει το πρώτο του βήμα στο δρόμο της εκπαίδευσης και όχι μόνο.

 Από πόσο μηνών ξεκινάει ένα παιδί το βρεφονηπιακό;

«Συνήθως ξεκινούν από 24 μηνών, εκτός κι αν ο παιδικός έχει τμήμα βρεφών και αναλαμβάνει βρέφη από 5 μηνών. Κατά τη γνώμη μου, όμως, επειδή πολλές μαμάδες θηλάζουν, καλό είναι να τα στείλουν από 8 μηνών όταν θα εισάγουν στα γεύματά τους τις αλεσμένες τροφές».

 Ως βρεφονηπιοκόμος, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε στην αρχή που αναλαμβάνετε ένα μικρό παιδί που δε σας γνωρίζει;

«Αντιμετωπίζουμε την αρνητική αντίδραση του παιδιού, το φόβο του για τον καινούργιο χώρο και γενικότερα την ανασφάλεια του».

 Σε τι χρονικό διάστημα προσαρμόζεται ένα παιδί σε νέο περιβάλλον;

«Ποικίλει αυτό το διάστημα από παιδί σε παιδί και σίγουρα σε αυτό παίζουν μεγάλο ρόλο και οι γονείς και οι βρεφονηπιοκόμοι. Μπορεί να προσαρμοστεί σε μια βδομάδα, σε ένα μήνα αλλά και κάποια να μην είναι έτοιμα ακόμα να ενσωματωθούν στο σύνολο και να χρειαστεί να το προσπαθήσετε ξανά μετά από ένα χρόνο και τότε θα γίνει πολύ πιο εύκολα».

Πόσο δύσκολος είναι ο αποχωρισμός του παιδιού από το γονιό στη βρεφική ηλικία;

«Σίγουρα δεν είναι εύκολος και ακόμα πιο δύσκολος είναι όταν είναι το πρώτο μας παιδί, γιατί το συναίσθημα είναι ακόμα πιο έντονο. Κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να το δούμε σαν αποχωρισμό αλλά σαν βάση για την δημιουργική και κοινωνική εξέλιξη του παιδιού μας. Να είστε σίγουροι πως το παιδί, αντιλαμβάνεται πρώτα από όλους αυτά τα συναισθήματα από τα λόγια σας και τις  σπασμωδικές κινήσεις σας».

 Τι προσφέρει ο βρεφονηπιακός σταθμός στο παιδί εκτός από τη φύλαξη τις ώρες που οι γονείς δεν μπορούν να είναι μαζί του;

«Το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται, να πειθαρχεί, να εκπαιδεύεται σε κάποιες καταστάσεις (π.χ. πώς να αντιμετωπίσει ένα άλλο παιδί που του επιτίθεται ή να βοηθήσει ένα άλλο παιδάκι αντίστοιχα). Μαθαίνει καινούργια πράγματα, αναπτύσσονται οι δεξιότητές του, η ομιλία του, η θεατρικότητα του και γενικότερα μαθαίνει να υπάρχει και να επιβιώνει στο κοινωνικό σύνολο».

 Εσείς, από ποια ηλικία θα προτείνατε σε έναν γονιό να στείλει το παιδί του στον βρεφονηπιακό σταθμό;

«Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη ηλικία για να πάει ένα παιδί στον παιδικό σταθμό είναι η ηλικία των 3 ετών, γιατί είναι πιο ώριμο για να μπορέσει να «απογαλακτιστεί», θα έχει βγάλει την πάνα, ο λόγος του θα είναι πιο καθαρός και θα κατανοήσει πολύ πιο εύκολα την όλη κατάσταση και αν αρρωσταίνει συχνά που συνήθως είναι αναπόφευκτο στην αρχή μέχρι να αποκτήσει αντισώματα, θα είναι πιο αντιμετωπίσιμο».

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η προετοιμασία του παιδιού από τη μεριά των γονιών πριν ξεκινήσει το βρεφονηπιακό;

«Θεωρώ πως αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο. Όταν λέμε να το προετοιμάσουμε, όμως, τι εννοούμε; Θα πρέπει να πούμε στο παιδί, πως πρέπει να πάει για να κάνει καινούργιους φίλους, να παίζουνε όλο κ.ά. Να αναφέρουμε δηλαδή όλα τα θετικά και όχι γιατί πρέπει να πάτε στην δουλειά… αυτό αγχώνει κι εσάς, αλλά ακόμη περισσότερο τα παιδιά και αμέσως νιώθουν ανασφάλεια.  Θα του πείτε και για τη δουλειά, αλλά ως απλή αναφορά και όχι σαν εξαναγκασμό.

Αυτή την κατάσταση, να κάνει δηλαδή πράγματα χωρίς τη βοήθεια σας, θα πρέπει να την αναπαραστήσετε και στο σπίτι. Μην είστε διαρκώς δίπλα του, πάτε στην κουζίνα π.χ. να μαγειρέψετε και ζητήστε του να σας κάνει μια ζωγραφιά έκπληξη (όχι στον ίδιο χώρο, αλλά σε διαφορετικά δωμάτια και αν δεν είστε ήσυχη μπορείτε στα κλεφτά να του ρίχνετε και μια ματιά). Αγοράστε του ένα χαρούμενο ξυπνητήρι και εκπαιδεύστε το να ξυπνάτε ο καθένας με το ξυπνητήρι του για να πάτε κάπου π.χ. να πάτε επίσκεψη σε ένα φίλο του να παίξουν ή πώς να χρησιμοποιεί μόνο του την τουαλέτα π.χ. πώς να σκουπίζεται, πώς να πλένει σωστά μόνο του τα χέρια του, πώς να τρώει σωστά, πώς να φοράει τα παπούτσια του κ.ά.

Δεν γίνεται να τα αναπτύξω όλα αυτά σε μια απάντηση, έχω φτιάξει ένα πολύ σημαντικό ψηφιακό σεμινάριο για όλο αυτό και χαίρομαι γιατί έχει πολύ ανταπόκριση στους γονείς. Μετά από όλα αυτά, το παιδί θα νιώθει  σιγουριά για τον εαυτό του και όχι  ανασφάλεια και φόβο».

Εκτός από βρεφονηπιοκόμος είστε σύμβουλος νέων μαμάδων και συγγραφέας. Για ποια θέματα συνήθως ζητάνε τις συμβουλές σας οι γονείς;

«Οι νέες μανούλες συνήθως ζητάνε βοήθεια για το θηλασμό, τους κολικούς, τον ύπνο τους. Πολύ συχνά θα με ρωτήσουν για το πότε θα μιλήσουν, με ποιον τρόπο θα τα βοηθήσουν να το κάνουν σωστά. Για τα μεγαλύτερα παιδάκια, πως θα κόψουν την πάνα, την πιπίλα, τι διατροφή να ακολουθήσουν, για την προσαρμογή στον παιδικό σταθμό, για την αδελφική ζήλια και τώρα τελευταία πολύ με ρωτούν για την έλλειψη προσοχής».

 Κάθε μέρα μαμά» είναι ο τίτλος του βιβλίου σας, πείτε μας λίγα λόγια για το περιεχόμενο!

Ευαγγελία Τσιακίρη: Η μητρότητα είναι το καλύτερο δώρο! Γονείς δε γεννιόμαστε, γινόμαστε!

«Το περιεχόμενο του βιβλίου μου είναι ακριβώς ό,τι εννοεί και ο τίτλος του. Το έχω χωρίσει σε κατηγορίες: πρώτα αναφέρομαι στα «μωρουδίστικα» θέματα, βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει μια νέα μαμά (θηλασμός, πώς να το κάνει μπάνιο, μασάζ, αλλαγή πάνας, από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο δύσκολα). Έπειτα, δίνω χρήσιμες συμβουλές όχι μόνο για το παιδί αλλά και για τη μαμά γενικότερα.

Αναφέρω βασικά θέματα ψυχολογίας για όλους, συνταγές εύκολες για μωράκια και αγαπημένες συνταγές για όλους εύκολες και επιτυχημένες. Δίνω ένα δείγμα εβδομαδιαίου παιδικού μενού για σωστή διατροφή και μυστικά μαγειρικής.

Υπάρχει μια κατηγορία με απλά παραμυθάκια, ιστοριούλες, θεατρικά σκετσάκια γραμμένα από εμένα, γιατί πιστεύω ακράδαντα πως με τις ιστοριούλες περνάς πιο εύκολα τα μηνύματα που θέλεις στα παιδιά. Και στο τέλος δίνω ιδέες για παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας.

Δεν έχω γράψει αυτό το βιβλίο από την επιστημονική του πλευρά, αλλά από την καθημερινή απλή του πλευρά για να γίνει πιο κατανοητό από όλους. Βέβαια, το στηρίζω στην εμπειρία ετών που έχω με τα παιδιά. Σίγουρα δεν μπορώ να καλύψω όλα τα θέματα των παιδιών σε ένα βιβλίο (θα χρειαζόταν να γράψω τόμους), γι’ αυτό διάλεξα κατά τη γνώμη μου τα πιο σημαντικά.

Η όλη ιδέα αρχικά βέβαια ξεκίνησε από το ομώνυμο site:

www.kathe-mera-mama.gr »

 Ως βρεφονηπιοκόμος- σύμβουλος νέων μαμάδων, τι θα λέγατε σε όσους μας διαβάζουν τώρα;

«Η μητρότητα είναι το καλύτερο δώρο και για να την απολαύσουμε θα πρέπει να χαλαρώσουμε και να μη διστάζουμε να ζητάμε συμβουλές από ειδικούς ή πιο έμπειρους. Να μην είμαστε υπερβολικοί, αλλά ούτε αδιάφοροι, «γονείς δεν γεννιόμαστε, γινόμαστε» με επιμονή και υπομονή!»

Το Nancy’s Blog και εγώ προσωπικά σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη που μας δώσατε. Ας κάνουμε ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι μας τόσο εμείς ως γονείς όσο και εσείς ως εκπαιδευτικοί ώστε να μεγαλώσουμε σωστούς ανθρώπους. Τα παιδιά είναι το μέλλον μας και είναι χρέος μας να τα φροντίζουμε και να τα μεγαλώνουμε με αγάπη και στοργή!   

 

Όροι συμμετοχής για την κλήρωση του βιβλίου, η οποία θα γίνει Live στις 17/1/2020:

Κάντε Like:

  • στην σελίδα του Nancy’s Blog

  • στην σελίδα του βιβλίου Κάθε μέρα μαμά/ Mother Everyday

  • Ενημερώστε μας όταν κάνετε Like και στις 2 σελίδες, γράφοντας ένα OK ή οποιοδήποτε άλλο  σχόλιο κάτω από το άρθρο!

Καλή επιτυχία σε όλες! 

 

Συνέντευξη, Σύνταξη & Επιμέλεια:  Άννυ Μιρζαχανιάν

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

Στέλλα Καλλέ: «Έκλαψα πολύ γράφοντας σκηνές βίας ή θανάτων.»

Στέλλα Καλλέ: «Έκλαψα πολύ γράφοντας σκηνές βίας ή θανάτων.»

Το Nancy’s Blog έχει τη χαρά να φιλοξενεί σε μία όμορφη συνέντευξη την κα Στέλλα …

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Η Ελένη Αβραμοπούλου είναι 26 ετών και ασχολείται για περισσότερα από 6 χρόνια με ένα …

Κατοικίδια και μωρά: μύθοι και αλήθειες

Κατοικίδια και μωρά: Μύθοι και αλήθειες

Η εικόνα ενός βρέφους που παιχνιδίζει με κουταβάκια ή άλλα κατοικίδια δεν είναι πάντοτε ευχάριστη …

Πολύτεκνη μαμά: Πώς «τα πρέπει» έπνιξαν τα θέλω της;

Πολύτεκνη μαμά: Πώς «τα πρέπει» έπνιξαν τα θέλω της;

Είμαι μαμά, αλλά όπως πάντα λέω είμαι πολύτεκνη μαμά. Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις τέσσερα …

Verified by ExactMetrics